4

Nasi Katok

with 35 comments

Definition:

Nasi: Rice.
Katok (originally “Ketuk”): Knock.
Nasi Katok: B$1.00 meal consisting of rice, sambal and chicken. Sambal can be categorised into biasa and padas.

History:

The reason why the name “Nasi Katok” derived from this family who lived in Ong Sum Ping who (used to?) sell these so-called nasi bungkus meal only at night time. Why Katok? Translating the word “katok”, as above, is knock. This means that people who wanted to buy this nasi katok has to knock on the door and then make their order. This Ong Sum Ping resident is the pioneers of the evergrowing Nasi Katok outlets in Brunei.

Development:

Nasi Katok has gain its popularity over these past months. Until today, you can find at least one Nasi Katok outlet in every area. A few of those who are successful in this business managed to open up another branch elsewhere. I am quite amazed by their hardwork in filling up the tummies of Bruneians (and foreigners).

The booming business:

I hereby list down the names of these outlets that I have come across. Some of them are contributions from other sources:

  1. Nasi Katok Mama – Lambak & Kiulap
  2. Nasi Katok Kaka – Batu Besurat
  3. Nasi Katok 3 Rasa – Perpindahan Berakas
  4. Nasi Katok MSN – Somewhere in Lumapas area
  5. Nasi Katok Ayam Big – Perpindahan Berakas & Pasar Malam Gadong
  6. Nasi Katok Bell – Lambak Kanan
  7. Nasi Katok 25 Jam
  8. Nasi Katok “Inda Menyasal Membali”
  9. Nasi Katok Just Do It
  10. Nasi Katok Traffic Light
  11. Nasi Katok JJ
  12. Nasi Katok Extra – Serusop
  13. Nasi Katok Mimi – Pasar Malam Gadong
  14. Nasi Katok Tindulang – Pasar Malam Gadong
  15. Nasi Katok Sri Bunda – Pasar Malam Gadong
  16. Nasi Katok Legend – Jalan Muara
  17. Nasi Katok Selasih – Pasar Malam Gadong
  18. Nasi Katok Gifted – Jalan Muara
  19. Nasi Katok Seri Mama – Muara
  20. Nasi Katok Amalina – Jalan Muara
  21. Nasi Katok SMS – Jalan Muara
  22. Nasi Lemak Kawin – Kg. Lambak
  23. Nasi Lemak Bujang - Kg. Lambak
  24. Nasi Katok M5 - Kg Penanjong
  25. Nasi Katok T10 – Jalan Muara
  26. Nasi Sepurna – Kg Salar
  27. Nasi Katok Sweet & Hunny – Jalan Muara
  28. Nasi Katok Nabil’s – Batu Besurat
  29. Nasi Katok Nana – Jalan Muara
  30. Nasi Katok Munisa - Jalan Muara
  31. Nasi Katok Xtreme

Please feel free to contribute the outlets that are not listed here.

Conclusion:

I hope the locals will continue to be more creative in creating the names of their respective Nasi Katok because it amazes me more than ever!

Written by ezann

March 6, 2007 at 5:11 pm

35 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. newsflash!
    they have a delivery van karang ani! handal ih! spotted one in kiulap, Nasi Katok Mama’s.

    chicco

    April 25, 2007 at 4:25 pm

  2. oh yes i’ve heard about it. like what SCB’s always saying..~seeing is believing~ so until I saw it then I can believe it :)

    ezann

    April 25, 2007 at 4:29 pm

  3. Hello. The seri mama and mama is just the same.. i used to buy there before but since its too far from my place so i just buy them like twice in a week, its a must to me. =) im addicted to nasi katok. i’ve already try nasi katok 25 hours or nasi katok traffic light, it didnt catches my heart. I love nasi katok mama and nasi katok kaka the most cause their sambal is just the same, i bet you people knw why, ain’t der are family?? *wondering* ok.. have fun eating NASI KATOK. try nasi katok mata-mata tooo.. hehe. p/s: semua nasi katok sebenarnya nyaman asalkan pandai membuat.

    someone

    June 1, 2007 at 6:10 pm

  4. he nasi katok mama nyamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan berabis

    someone

    June 2, 2007 at 5:04 pm

  5. nasi katok mama nyamaaaaaaaaaaaan berabis sambalnya ayamnya betapung lagi.

    someone

    June 2, 2007 at 5:06 pm

  6. someone: a nasi katok addict are u? hehe.. thanks for your comments…keep them flowing ;)

    ezann

    June 4, 2007 at 10:53 pm

  7. Eh! you can eat nasi katok mata-mata is the best. diorang ada ayam tepung and madu. but madu nya atu nya……………….man tu. cuba tah inda menyesal. cuba sekali mau lagi. Ada lagi diorang ada menu baru lagi nasi katok blackpepper tu! lagi best!!!! selamat mencuba! ha!!!!!!!

    Nasi katok admirer

    June 22, 2007 at 6:56 pm

  8. what? tepung & madu? wah wah wah mau d cuba ni…

    ezann

    June 25, 2007 at 3:51 pm

  9. Nasi katok Madu di madang.. not just madu.. daging kicap and ayam tapung pun ada.. they even sell burgers and roti johns till 3am!

    Ixxer

    August 1, 2007 at 11:23 pm

  10. ixxer: nice nick/name :) so is this nasi katok madu named “Nasi Katok Madu”? If so kan ku masukkan dlm my list. Hihihi. And where exactly?

    ezann

    August 3, 2007 at 11:31 am

  11. nasi katok liyana (mata-mata) nyamaaaaaan…..terkenal sambal nya nyaman….hari hari banyak cos2mer…2 ol nsi katok lovers try nasi katok liyana.ynx

    j@j

    November 26, 2007 at 3:31 am

  12. nasi katok di salambigar nyaman sebelah kedai runcit, mcm2 lagi sambalnya. daging rendang pun ada, mbari nyanyat. banar nyanta.

    musa

    December 17, 2007 at 9:04 pm

  13. Rindu nyer I kan nasi katok ah. do they deliver ke Los Angeles, CA? hehehe.

    Miss Gemgem

    February 29, 2008 at 7:02 am

  14. J@J: hmmm nyaman kah? never tried it..

    musa: arah mana tu ah?

    miss gemgem: i guess we have to send it via DHL then…if u insist..hehehe

    ezann

    February 29, 2008 at 9:50 am

  15. If you go around Kampong Rimba, there would be numerous stalls that sells Nasi Katok with other ‘bright’ names such as Nasi Katok 3 n 1, Nasi katok ayamour etc

    Moi

    March 2, 2008 at 3:11 pm

  16. Nasi Katok Mama,Kaka sama Liyana a2 family durang punya..sama saja…adik beradi punya. Biasa ku boss nya 2.

    Nyangku

    June 20, 2008 at 3:48 pm

  17. there is one nasi katok yg kamu balum rasa. nasi katok al-amirah di sumbangsih d beribi.u all should try it its simple the BEST! i heard there is nasi katok alien in KB also nyaman..

    Nasi Katok freak

    September 3, 2008 at 7:04 pm

  18. berapa no. delivery nasi katok mama ah? dari tadi ku mncari.. :S

    urg_kelaparan

    October 23, 2008 at 9:07 pm

  19. Alum g kmu mcuba nasi katok dekat jln rimba tu…lagi nyaman hantap…cuba sekali nak lagi tu jawapan nya ah…sal ayam nya lain daripada yang lain…biasa dmana2 ayam dorg bgoreng btapung ah langu nya org baus dh……ani nda gorg mcm style lama..yang masa kmu lagi damit suka mta gorengkan ayam…ia th udh tu…cana ku kan xpalain ah..pyh bah kn xplain…biskita cuba sja dtg sna…tempat nya berdekatan dengan nasi katok kaka n nasi kato traffic light…depan jalan raya ia udh tu…nama nasi nya tu kalu ku nda silap NASI KATOK RIA-RIA…dorg ada 3jenis sambal tu..biasa,pedas n campur (pedas+biasa)..ayam nya g boleh pilih sendiri…sebut sja apa part mana yang kamu mau…wing kh isi kah thight kah peha kah apa je lah xcept kepala ayam je nda o leher ayam..f tongking ada ti dorg bjual dsna p selalu cepat habis..nda pdai ampit…kadang2 je ku ampit…asal kmi kn mbeli habis tia kana borong o booking..banar..nda nyasal membeli…harganya $1.00 sja berbaloi…yg bisai nya g dorg ani bersistem..maksud ku pakai nombor 1st come 1 serve…bisai jua tu…selalu g ramai tu dsna tu…pg..ptg..mlm ..bah..dorg bjual dari pg dlm pk 8lalu ca2lah smp pk12 tgh mlm sja…pelayan nya g peramah bnr..nda mcm tmpt lain pkja nya marung2 sja kja nya diri pn kn mbli bg mlz kn ksna…bah ksna lets try it by urself…confirm NYAMANNN N SEDAPPPP..

    Ticq

    January 12, 2009 at 10:53 pm

  20. aku love nasi katok

    nasi katok

    January 28, 2009 at 7:07 pm

  21. Cuba biskita try nasi katok mieza yg d jrdg arah spg 396-93.ada sambal pedas n sambal biasa.boleh tahan n menepati citarasa bagi aku yg selalu ingin mencuba mana2 yg bejual nasi katok.asal tedangar ada bejual nasi katok,mesti ku try.tapi arah nasi katok mieza,1st tym ku try terasa macam lain dari yg pernah kurasa.pedas n lemak pun boleh tahan.dangar cerita,nasi katok dorang ne sampai udah ke kb.biskita nilai ja sendiri,insyallah inda menyesal.

    James

    January 28, 2009 at 11:29 pm

  22. bah kalau kamu manjual nasi katok… sambal nya jangan sedikit a… pernah ku mambali nasi katok dmadang a pekerjanya laki2 indon.. sekali nya mangauti sambal nya… dui ma… secubit… apatah kan drsa tu nasi putih tah ganya kerasaan.. for nasi katok d batu bersurat.. jangan tah kita manjuali ayam yang berleher a… mambari gali jua tu… masa tu ku tersalah pilih wa… ngam2 lagi yang ku pilih atu… nasi untuk laki ku… marah ea plg ey arah ku …gali ea kan leher ayam a…bukan plg kan memburukan kamu ni… tapi untuk masa dpn bisnes kamu jua tu… au banar tu nyaman tu nasi katok d rimba…inda lagi bertapung..ayam nya pun sdg2 basar jua lah… yang penting puas…

    gadis

    February 13, 2009 at 4:46 pm

  23. nyaman jua leher ayam ani.. nda kan? hehehe

    KemBaYaU

    March 31, 2009 at 4:13 pm

  24. haha hati dgn tmpt ani.jgn trpdaya wawaw

    Anonymous

    July 20, 2009 at 9:06 pm

  25. bnar plng nyamn n.katok ani p ktani nda tahu kbersihan pnyediaannya,liat sja pkerjanya ah…nda ada urg ktani…mcm ada something sja…

    Anonymous

    July 20, 2009 at 9:35 pm

  26. Diharapkan pihak-pihak berkenaan sentiasa membuat pemeriksaan dari segi kehalalan, kebersihan dan lain-lain demi kebaikan kita semua.

    Anonymous

    October 15, 2009 at 11:15 am

  27. i love nasi katok :) esp Nasi Katok Mama in Kiulap :)

    Abby

    December 18, 2009 at 9:38 pm

  28. bnar nasi katok ani nyaman tp ada jua yg nda nyaman…ada yg karit mbagi kuah,ada ayamnya damit dbaginya,ada ju yg luan bnyak bgi kuah,bukan plg sambalnya tapi minyak plg 2 d kautkannya…so far,yg ku suka di mata2 n nasi katok mama kiulap ja sa ne.d mata2 f pagi2,kdang2 ampit g 2 dcampurnya sma pusu goreng..bnar nyanta..f d mama2,eehh..ayamnya sdang2 bsarnya n kuahnya jua..btw,ia mkanan pling simple,murah,ada 2 rasa n sedap d makan..k,maju nasi katok brunei!!….

    BeautyScarlett

    June 14, 2010 at 10:38 am

  29. Additional place for Nasi Katok for u to try, Nasi Katok diAtika Atiq Cafe. Tampatnya diKampung Penapar,Tanjung Maya Tutong. Rasanya nyyyamannn, enak gilerr terutama sambal padas. Lapas makan gerenti tabal bibir rasanya.. Disini ada 3 sambal, biasa + pusu, padas+pusu & sambal tahai

    aima

    June 14, 2010 at 4:05 pm

  30. any recommendation nasi katok mana yg nyaman? aku suka sambal padas.. lagi padas lagi nyaman.. so… recommend la.

    Yumm yummy

    July 6, 2010 at 3:54 pm

  31. nasi katok mama?? i tot nasi katok mama ni karit bagi sambal.. well aku biasa membali dekat supa save di lambak.. alum plg penah ku cuba di kiulap..nanti ku cuba eh..

    Yumm yummy

    July 6, 2010 at 3:56 pm

  32. di mana ada nasi katok delivery? around bandar…ada kh?

    kisuke

    November 4, 2010 at 10:54 pm

  33. Nasi Katok Family Delivery! Pakal ja aku jauh d kb uhu,I’m very Craving uhu,puas ate nasi bnyk smbl bnyk,number nya 8129373 maybe

    Anonymous

    January 20, 2011 at 4:45 pm

  34. d mna sja ada nasi katok bjual d kwasan rimba, selain nasi katok kaka, ria-ria n upin ipin

    Anonymous

    November 30, 2011 at 3:17 pm

  35. Assalamualaikum….mcm mna kn mmbt sambal nya ato….nyman kali ahhh…..d sni ada p smbal nya mcm smbal nsi lemak….ada sapa2 blh bg blog yg mmbt resepi smbal nya…..

    Anonymous

    July 12, 2012 at 5:54 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: